Наукові конференції України, IV Всеукраїнська науково-практична конференція: «Глушковські читання»

Розмір шрифту: 
«ІНФОРМАЦІОНАЛЬНЕ СУСПІЛЬСТВО» ТА ПРОБЛЕМА ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ ЗА КОНЦЕПЦІЄЮ М. КАСТЕЛЬСА
Юлія Анатоліївна Шевчук

Остання редакція: 2016-11-21

Тези доповіді


У контексті становлення сучасної інформаційної парадигми, що пов’язана з віртуалізацією сучасного культурного простору і розвитку новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, особливої актуальності набуває проблема дослідження феномену віртуальної реальності та взаємодії реального та віртуального в сприйнятті сучасної людини. Створення відкритих інформаційних структур, нових форм комунікації актуалізує інтерактивну діяльність сучасної людини, яка певною мірою пов’язана із застосуванням технологій віртуальної реальності. За таких умов перспективним є розгляд концепції інформаційного суспільства сучасного іспанського соціолога та філософа М. Кастельса, яка присвячена дослідженню інформаційної специфіки сучасної культури та особливостей впливу віртуальної реальності на свідомість сучасної людини.

Досліджуючи особливості інформаційної стадії розвитку культури, Кастельс обґрунтовує сутнісну роль Інтернету та віртуальної реальності у формуванні нового типу культури та людини, а також співставляє реальне та віртуальне, констатуючи, що розповсюдження електронної культури, яку науковець називає «культурою реальної віртуальності», трансформує різні сфери буття сучасного суспільства [2]. За визначенням Кастельса, дана культура є «культурою реальної віртуальності», оскільки бурхливі процеси інформатизації суспільства пронизують усі сфери людського буття, зумовлюючи формування та розвиток нової епохи – інформаційної, а відтак і нового типу культури. Сучасні тенденції розвитку суспільства, розвиток віртуалістики спричиняють зміни відчуття часу, оскільки час втрачає свою лінійність та циклічність, поділяється на частини, змішується, а один і той самий момент проживається людиною начебто декілька разів. Таким чином, трансформаційні зміни простору та часу безпосередньо пов’язані з виникненням нового типу реальності – віртуальної реальності, формуючи новий підхід до сприйняття оточуючого середовища та новий тип людської свідомості, в якій співіснують реальне та віртуальне.

Досліджуючи сучасні соціальні трансформації, Кастельс стверджує, що всеосяжність впровадження та використання новітніх технологій, виникнення мережевої логіки та екстраполяція принципів цієї логіки на соціальні процеси, гнучкість системи та конвергенція конкретних технологій є сутнісними характеристиками інформаціонального суспільства [2]. За визначенням науковця, концепт «інформаціональне суспільство» вказує на специфічну форму організації сучасного суспільства, яке характеризується запровадженням технологічних можливостей інноваційних інформаційно-комунікаційних технологій. Кастельс розглядає ці технології як «фундаментальні джерела продуктивності і влади» [2]. За таких умов сучасне суспільство переживає глобалізаційні процеси соціокультурного розвитку, а трансформаційні зміни в усіх сферах людської діяльності та формування нового типу суспільства – інформаціонального – сприяють виникненню нової культури, спричиняють зміни у свідомості людей, їх повсякденній культурі та способі життєдіяльності, змінюють соціально-економічну та соціально-політичну сфери суспільства тощо.

Досліджуючи вплив інформаційно-комунікаційних технологій на вектор розвитку сучасної культури, Кастельс виокремлює сучасний період розвитку культури з точки зору особливої стадії – «галактики Інтернет» [1]. Науковець констатує, що інформаційні комп’ютерні технології вплинули на виникнення нових типів культури – електронної культури, кіберкультури, інтернет-культури, пов’язаних з розвитком науково-технічних знань і символізують рівень розвитку сучасного суспільства. У цьому контексті Кастельс особливу увагу приділяє аналізу інформаціонального вектору розвитку суспільства, що актуалізується в формах соціальної взаємодії та зумовлює трансформацію політичної, економічної та освітньої систем суспільства, впливаючи на перерозподіл праці, взаємовідносини між людьми, міждержавні відносини тощо.

Таким чином, аналіз концептуальної стратегії М. Кастельса дозволяє виявити соціально-філософські аспекти, пов’язані з феноменом віртуальної реальності, дослідити інформаційну специфіку сучасної культури, репрезентувати вплив новітніх інформаційно-комунікаційних технологій на фундаментальні зміни буття сучасної людини, яка взаємодіє з явищем «реальної віртуальності», на формування нового типу соціальної взаємодії – інформаціонального суспільства.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Кастельс М. Галактика Интернет: Размышления об Интернете, бизнесе и обществе / Пер. с англ. А. Матвеева под ред. В. Харитонова. – Екатеринбург: У-Фактория (при участии Гуманитарного ун-та), 2004. – 328 с.
  2. Кастельс М. Информационная эпоха: экономика, общество и культура [Текст] / М. Кастельс / пер. с англ.; науч. ред. О.И. Шкаратан. – М.: ГУ ВШЭ, 2000.